Uit de as herrezen

Frencken Handel en Service in een nieuw jasje

Hernieuwde start voor fameus familiebedrijf.

Veel Brabantse ondernemers zijn van oorsprong ‘makers’ die anderen nodig hadden om een bedrijf te runnen en elkaar daarom opzochten. Dat is nog steeds zo. Een goede communicatie tussen medewerkers, leveranciers en klanten is een belangrijk kenmerk van de bedrijfscultuur onder de rivieren. In die zin is Math van Geleen een echte Brabantse ondernemer; verbinder en directeur van familiebedrijf Frencken Handel en Service B.V.. Een bedrijf dat ontstond uit de Frencken-groep en sinds 1996 zelfstandig is. Zijn vrouw werkt er, net als zijn twee zonen die de derde generatie vormen. Begin 2015 woedde er een heftige brand in de bedrijfshal van Frencken. Een jaar later staat er een nieuw bedrijf, ingericht volgens de laatste inzichten van bijvoorbeeld de interieurarchitect. “Een van onze verzoeken was om in de inrichting iets terug te laten komen van onze producten.” Math wijst naar het bureau. “Als je naar deze tafel kijkt, zie je hier het industriële…” Het is even stil. “Je moet het wel ruim zien”, lacht hij. Humor is ook een kenmerk van een echte Brabantse ondernemer.

De receptie op de Dillenburgstraat is nog niet helemaal klaar volgens een van de medewerkers. “De balie wordt gemaakt van dezelfde materialen die we onder andere gebruiken bij klanten zoals staal en rvs. Deze materialen komen ook terug in de bureaus, de trap en decoraties. De rest van de inrichting is zo goed als af.” En daarmee is niets teveel gezegd. Flat-screens aan de muur, kekke tapijten op de grond, veel doorkijkjes, glas, planten en natuurtinten. Het ziet er prachtig uit. Een eigentijds ‘visitekaartje’ om trots op te zijn!

Alles werd zwart
Hoewel Math niet iemand is die veelvuldig terugkijkt, vertelt hij over die avond in maart als hij wordt gebeld door het hoofd technische dienst. Math: “Ik hoorde al aan zijn stem: dit is foute boel. Ik ben in de auto gestapt en hier aangekomen zag ik de vlammen in de bedrijfshal uit het dak slaan. De hal waarin heftrucks, lasapparatuur, gastanks en benzine stonden. Als dat gaat branden, heb je echt een probleem. We hebben de deur opengesneden en alles naar buiten gebracht. Of dat verstandig was? Je zit vol adrenaline. Je gáát gewoon. Een uur later was de brand geblust. In eerste instantie dachten we dat het allemaal mee zou vallen. Dat het te overzien was. Maar een dag later begint de ellende pas echt als het roet naar binnen slaat. Alles, maar dan ook alles werd zwart. Ook in het kantoorgedeelte. Het roet zat in de muren, in de spouw, het plafond, de meubels, de computers. Alles werd zwart, pikzwart. Toen kreeg ik het echt benauwd. ‘Een groot deel van mijn levenswerk is weg’, dacht ik.”

Het leven gaat door
Maar het leven na een brand gaat gewoon door, meent Math. Veel tijd om bij de pakken neer te zitten, was er niet. Na een weekend doorwerken konden de medewerkers van Frencken de meeste klanten alweer van dienst zijn. Business as usual. Het vuur was ontstaan door kortsluiting in de accu van een servicebus. Math: “Gewoon stomme pech. Gelukkig hadden we het papier- en verzekeringswerk goed geregeld want de financiële nasleep kost tijd, geld en energie. We hebben veerkracht getoond en zijn weer gaan bouwen. Nu staat er een bedrijf dat in alle opzichten klaar is voor de toekomst. Met oog voor duurzaamheid, logistiek, licht, ruimte en design. Onze service is nog hetzelfde maar ‘het jasje’ is wat moderner.”

“De belangrijkste les die ik aan deze brand heb overgehouden”, besluit Math “is dat binnen een uur, driekwart van het personeel bij de poort stond. Ze stonden klaar met emmers bluswater. En dan weet je weer waarvoor je het doet. Geld verdienen is belangrijk, maar de grote betrokkenheid van de medewerkers en de bereidheid om er samen de schouders eronder zetten, heeft mij de kracht gegeven om door te gaan.”

 

Frencken Handel en Service B.V.
Dillenburgstraat 33
5652 AM  Eindhoven
T. (040) 251 73 99
I. www.fhs.nl
E. info@fhs.nl

 

 Sponsorship Shamrocks, de Gaelic football club van Eindhoven.

easyNL & The Shamrocks: a winning team!

Uitgegroeid tot de op een na grootste expat club van Eindhoven


Durf GROOT te denken!

Toon de Koning

Onze covergast: Toon de Koning, oprichter/oud-eigenaar Stam + De Koning.


ABC E BUSINESS & ABC Media

Ondernemen voor gebroeders Peels niets meer of minder dan een ABC'tje

Beiden succesvol ondernemer maar bovenal broers.


Grand Cafe Saint Tropez

De nieuwe koers? Gewoon gezellig!

Ondernemende duizendpoot start horeca-avontuur.


Wesselman Accountants |Adviseurs

Is de klant koning?

Gerenommeerd accountantskantoor past voor rol dienaar.


abcfinance

Financieren kwestie van durven ondernemen

De juiste sterke financiŽle partner is binnen handbereik.